
Aşure ayı geldi, Hadi gelin bu lezzetli Aşure'nin hem tarihini ogrenelim hem de tarifiyle bu inananılmaz lezzeti deneyip afiyetle yiyelim...
Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh buyuk Tufan 'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su,buğday ,nohut, toz şeker, fasulye,pirinc kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz ,cam fıstıgı,badem ,nar ,susam ve tarcın gibi kuru yemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.
Aşure'nin tarihine gelince; Aşure, Arapça "aşu:re" kelimesinden gelmektedir. Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.
Alevi kültüründe, Kerbela Savaş'ında Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyuncaetin tüketilmediği biroruc tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.İslam öncesi dönemden itibaren de birçok din ve inanç tarafından bu güne özel bir önem kazanmıştır ve tarih boyunca;
Cennetten yeryüzüne indirilen Hz. Adem'in tevbesinin bu günde kabul edildiğiHz. Nuh'un gemisinin bu günde Cudi dağına oturduğu ve müminlerin bu günde kurtulduğuHz. Musa ve kavminin Aşura gününde Firavun'un zulmünden kurtulduğuHz. İsa ve Hz. Musa'nın bu günde doğduğuHz. Yunus'un balığın karnından Aşura günü kurtulduğuHz. Süleyman'a güç ve mülkün bugünde verildiğigibi birçok önemli olayın bu günde meydana geldiğine inanılmaktaydı.
Ve işte annemin tarifiyle Aşure ;
MALZEMELER;
2 bardak buğday
1 bardak fasulye
1 bardak nohut
1 bardak kadar kayısı,kuş üzümü,incir,ceviz ,portakal kabugu rendesi ( ve sizin sevdiğiniz ekstra malzemeleri de ekleyebilirsiniz!!!)
1 kg kadar seker
uzerini gececek kadar su
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN;
Nar
Antep fıstığı
Badem
Ceviz
Hindistan cevizi
Tarçın
( yine sevdiğiniz farklı malzeler kullanabilirsiniz!!)
YAPILIŞI;
Oncelıkle bugday,nohut ve fasulyeleri bir gece oncesinde suda bekletiyoruz.Ertesi gun bugday ve nohutu aynı anda haslayıp Fasulyeleri ise ayrı tencerede haslanıyoruz. Hepsi pistikten sonra tum malzeleri aynı tencereye ilave edin ve diger malzemeleri de ekleyin.(kayısı,kus uzumu,ceviz ,incir ,portakal kabugu rendesi)bunları bir güzel karıstıp sekerini ilave ediyoruz ve bu tamamen agız tadınıza gore isterseniz bir miktar daha ilave edebilirsiniz..devamlı karıstırmayı unutmayın!tum malzemeler ozlestikten sonra kıvamına gore su ekleyebilirsiniz.(azar azar ilave edin ki cok sulu asure olmasın) soguduktan sonra uzerini istediğiniz malzemelerle ıstediğiniz gibi susleyin... Hadi afiyet olsun..
Sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın...
sevgiler...
haftasonu ilk işim benimde aşure yapmak olacak :)
YanıtlaSilbanada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
sevgiler
Elcin hanim tesekkur ederim.Zevkle sayfanızı ziyaret edecegim :)
SilÇok severim. Neyse ki bu sene doya doya yedim. Ben de bloğuma davet ediyorum sizi. Sevgiler. :)
YanıtlaSil